Wilt u deze Externe Website bezoeken en Amgen.nl verlaten?

U verlaat nu de website van Amgen Nederland. Amgen Nederland draagt geen verantwoordelijkheid voor, en oefent geen controle uit, over de organisaties, meningen or juistheid van de informatie van deze server of website.

Biomarkers: De sleutel tot het doelgericht behandelen van longkanker

In Nederland is longkanker de derde meest voorkomende vorm van kanker met 14.176 nieuwe gevallen gediagnosticeerd in 2019. Het is de belangrijkste oorzaak van kanker gerelateerde sterfgevallen (10.233 sterfgevallen in 2019)1 .

Longkanker is niet ‘één ziekte’: er zijn verschillende soorten en iedere soort longkanker is weer anders. Het is belangrijk om te weten over welke soort longkanker het precies gaat omdat er dan meer zicht is op het verloop van de ziekte en de behandeling ervan.

Biomarker testen voorspellen of een patiënt baat zal hebben bij een specifieke behandeling.

Wat zijn biomarkers?

Biomarkers zijn aanwijzingen in cellen of in het lichaam die iets zeggen over het gedrag en het type kanker. Biomarkers worden gebruikt om te analyseren wat voor een kanker het betreft en welke behandeling de beste kans heeft om aan te slaan. Zo vergroot het toepassen van biomarkers de kans op een succesvolle behandeling.

Hoe wordt er op biomarkers getest bij longkanker en waarom is dit zo belangrijk?

Bij biomarker testen wordt er in het laboratorium onderzoek gedaan met behulp van monsters van het tumorweefsel, of van lichaamsvloeistoffen zoals bloed of urine van een patiënt.2 Er wordt getest op de aanwezigheid van bekende mutaties. De testresultaten worden aan behandelaren verstrekt zodat zij de beste behandeling voor hun patiënten kunnen bepalen. Bij longkanker zijn de biomarkers vaak ‘driver mutations’, dat wil zeggen genetische veranderingen die ertoe leiden dat cellen ongecontroleerd groeien. Veel voorkomende mutaties bij longkanker zijn: KRAS, EGFR, BRAF, ALK, MET, ROS-1, NTRK.3

Voor de meeste patiënten bij wie de diagnose longkanker wordt gesteld, wordt het testen van biomarkers aanbevolen. Het is belangrijk de biomarker status te kennen om de meest geschikte behandeling te bepalen en daarover samen te beslissen.

Referenties

1Longkanker Nederland. Statistieken. Available at: https://www.longkankernederland.nl/longkanker/statistieken, Accessed juli 2021
2LunGevity Foundation. Biomarker Testing. Available at: https://lungevity.org/for-patients-caregivers/lung-cancer-101/diagnosing-lung-cancer/biomarker-testing. Accessed January 2021.
3ESMO. Metastatic non-small-cell lung cancer: ESMO clinical practice guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol 2018 [Updated September 2020]; 29 (Suppl 4): iv192–iv237. Available from: https://www.esmo.org/guidelines/lung-and-chest-tumours/clinical-practice-living-guidelines-metastatic-non-small-cell-lung-cancer

Lees meer over

Amgen pijplijnicon

Amgen heeft een robuuste pijplijn met diverse geneesmiddelen in verschillende stadia van onderzoek. State-of-the-art wetenschap wordt toegepast om medicijnen voor ernstige ziekten te ontwikkelen.

Over biotechnologieicon

Amgen was één van de eerste bedrijven die het potentieel van moderne biotechnologie ontdekte voor het ontwikkelen van waardevolle geneesmiddelen voor patiënten. De biologicals, biologische geneesmiddelen, hebben een aantoonbaar verschil gemaakt in het leven van patiënten met ernstige ziekten.

Immuuntherapie: De volgende generatie kankerbehandelingicon

Het immuunsysteem is een krachtig wapen tegen kanker. Ontdek hier hoe het afweermechanisme van het lichaam wordt gebruikt bij kankertherapie.

Klinisch onderzoek in Nederlandicon

Eén van de belangrijkste stappen in het langdurige en zorgvuldige proces van het ontwikkelen van nieuwe therapieën zijn klinische studies. Daarbij krijgen mensen vrijwillig een nieuwe behandeling toegediend en worden onderzocht op de effecten daarvan.

Amgen biosimilarsicon

Biosimilars bieden de mogelijkheid om een grotere groep patiënten toegang te verlenen tot onmisbare geneesmiddelen. Met meer dan 35 jaar ervaring in biotechnologie, is Amgen een uitstekende partner voor de productie en levering van hoogwaardige, betrouwbare biosimilars.

Biomarkers: De sleutel tot het doelgericht behandelen van longkankericon

Longkanker is niet ‘één ziekte’: er zijn verschillende soorten en iedere soort longkanker is weer anders. Lees hier meer waarom het testen van biomarkers wordt aanbevolen.