Maatschappij

Wereldwijde DNA-dag: “Er valt nog zoveel te ontdekken” – een interview met Martijn Lolkema

Op 25 april is het DNA Dag en wordt wereldwijd de ontdekking van DNA herdacht, evenals het Human Genome Project. Wij hebben Martijn Lolkema, Medical Director Early Drug Development bij Amgen, gevraagd wat de ontdekking van DNA voor hem betekent en voor de gezondheid van ons allemaal.

Wat betekent deze ontdekking voor jou?
DNA vormt de basis van ons leven. Alle informatie die nodig is om te leven is erin vastgelegd. Het mooie aan DNA, en de nieuwe technologieën om DNA af te lezen, is dat het ons de mogelijkheid geeft om de blauwdruk van het leven te begrijpen. In het onderzoek naar bijvoorbeeld kanker is het een levensader! We begrijpen dankzij de code van het DNA en de afwijkingen in dat DNA waarom kanker zich zo afwijkend gedraagt. Dus voor mij en vele kankeronderzoekers is het begrijpen van de afwijkingen in het DNA van kankercellen een oneindige bron van inspiratie op zoek naar de beste behandeling.

Wat betekent deze ontdekking voor geneesmiddelenontwikkeling? En de gezondheid van ons allemaal?
Kanker is in essentie een ziekte van het DNA. Ondanks alle natuurlijke voorzorgsmaatregelen ontstaan er iedere dag afwijkingen in het DNA. Daarin ligt de basis voor het ontstaan van kanker. Als er eenmaal afwijkingen zijn kunnen die ook weer worden doorgegeven. Zo kan er een tumor zich ontwikkelen en verspreiden. Het lezen van het DNA in de tumorcellen geeft ons de mogelijkheid om te kijken naar wat de “drivers” van de tumorgroei zijn. En als we weten wat er afwijkend is en de tumor aanstuurt kunnen we veel specifieker behandelen. Dat maakt het mogelijk om na te denken over een toekomst waarin we de behandeling van kanker veel preciezer maken.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Momenteel werk ik aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor prostaatkanker en dat doe ik samen met een team wat wereldwijd functioneert. In deze globale biotech wereld is teamwork een belangrijk onderdeel en hebben we veel contact om de juiste beslissingen te nemen om zo snel mogelijk de nieuwe mogelijkheden naar patiënten toe te brengen.

Binnen de R&D organisatie is er veel aandacht voor innovatie en het benutten van de aanwezige kennis in de wereld. Grote investeringen in kennis rondom DNA zijn daarin echt belangrijk maar ook het vermogen van Amgen om de nieuwste ontwikkelingen toe te passen en de klinische studies uit te voeren. Het is mooi om te zien dat in alle teams ook mensen uit Breda betrokken zijn bij de uitvoering van studies, zeker als het gaat om het verpakken en distribueren van medicatie.

Wat gaan we nog meer zien van Amgen qua ontwikkeling?
Amgen staat voor innovatie en we hebben binnen de oncologie grote stappen gezet. We gaan ons richten op de middelen die echt potentie hebben. Het is goed om te zien dat er ook nieuwe veel belovende ‘compounds’ (red. stoffen) blijven komen, dus de vernieuwing zet zich zeker voort. Daarnaast gaan we groot inzetten op het gebruiken van onze kennis om de behandelingen individueler en preciezer te maken, bijvoorbeeld door steeds beter naar het DNA van de tumor te kijken. Daarbij zullen we ook zeker nieuwe technologieën zoals artificial intelligence gaan inzetten.

Waarom heb je voor Amgen gekozen om te werken?
De visie van Amgen wat betreft innovatie en de zorg die Amgen heeft voor het creëren van een werkomgeving die voor iedereen toegankelijk is, zijn voor mij de belangrijkste drijfveren om voor deze baan te kiezen. Vanuit mijn achtergrond als arts weet ik hoe belangrijk het is dat we de behandeling van mensen met kanker verbeteren. We moeten het aantal mogelijkheden dat we tot onze beschikking hebben uitbreiden want enkel daarmee kunnen we de uitkomsten voor onze patiënten echt verbeteren. Het is mooi om daaraan een bijdrage te kunnen leveren. En binnen Amgen kan dat door jezelf te zijn: je kan overal op de wereld werken en iedereen werkt met respect voor elkaar.