Maatschappij

Multipel Myeloom Maand

Multipel myeloom, ook wel ziekte van Kahler genoemd, is een vorm van plasmacelkanker (plasmacellen zijn een soort witte bloedcellen) in het beenmerg. In 2021 kregen 1.387* mensen de diagnose multipel myeloom. Tijdens de multipel myeloom maand, maar ook de rest van het jaar, besteden we aandacht aan deze ziekte.

Er zijn veel verschillende behandelingen voor multipel myeloom, maar helaas is de ziekte nog niet te genezen. De laatste jaren zijn steeds meer nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld voor multipel myeloom om deze ziekte krachtiger aan te pakken en minder bijwerkingen te veroorzaken. De gemiddelde levensverwachting na diagnose is de laatste jaren ook toegenomen.

Amgen zet zich dagelijks in voor deze patiëntengroep en streeft naar de best mogelijke uitkomsten voor hen. Dit gaat veel verder dan de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen. We leveren diensten, advies en nieuwe oplossingen die bijdragen aan een betere en efficiëntere zorg. Dit doen wij ook voor multipel myeloom patiënten.

Daarnaast zet Amgen zet zich in voor deze patiëntengroep door de Elfstedenfietstocht te fietsen: een mooie route van 100 of 235 kilometer langs de ‘Friese Elfsteden’. Wij doen dit om om zoveel mogelijk donoren te werven voor Matchis om zodoende mensen met bloedziekten te kunnen helpen.

Bekijk hier de aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=zaA7XdDbNzo

PS Weet je waarom multipel myeloom ook de ziekte van Kahler genoemd? Dat komt omdat de Oostenrijkse internist Otto Kahler de eerste persoon was die de ziekte in 1889 beschreef. Overal in de wereld wordt de ziekte multipel myeloom genoemd, alleen in Nederland dus ook de ziekte van Kahler.

 

*Bron: IKNL/NKR: https://nkr-cijfers.iknl.nl/#/viewer/fe4db0a6-0f0d-4171-b20e-229dbabe6da4 , geraadpleegd 20 maart 2023. Deze cijfers betreffen voorlopige gegevens.