Blogs

Blog Joep: Wij geven niet op

We geven niet op voordat we nieuwe wegen hebben gevonden om patiënten te genezen“Genezing zit verborgen in de biologie van ons lichaam”

Belofte maakt schuld. Voor ons bedrijf betekent dat: niet opgeven voordat we nieuwe, baanbrekende geneesmiddelen voor kanker en andere ernstige aandoeningen hebben gevonden. Waar begin je dan met onderzoek? Ik geloof in een 'biology first'-benadering. De biologie van ons lichaam kan nog zoveel geheimen prijsgeven en aan deze zoektocht wil ik graag een bijdrage leveren.

Bij Amgen verkennen wij met duizenden wetenschappers en samen met veel academische centra eerst het complexe pad van een aandoening in het lichaam, op het niveau van cellen en moleculen. Dat levert ontdekkingen op die ons wetenschappelijk onderzoek bepalen en richting geven. Zo ontwikkelen we therapieën die het leven van ernstig zieke mensen verbeteren.

Ik ben er, net als velen bij Amgen, van overtuigd dat de genezing van ziekten verborgen ligt in de biologie van het menselijk lichaam. Daar ligt de sleutel voor het maken van nieuwe geneesmiddelen.

Ik ben er trots op dat wij een vorm van het koortslipvirus hebben ontwikkeld waarmee een melanoom, dat is uitgezaaid in de huid of lymfeklieren, kan worden behandeld1. Dit virus is in het biotechnologisch proces zo aangepast, dat het de kankercellen doodt en daarnaast het eigen afweersysteem stimuleert.

Dit is één voorbeeld en op deze 'biology first'-wijze werken wij aan allerlei innovaties die patiënten kunnen genezen of de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Wij geven niet op en gaan door met zoeken naar nieuwe oplossingen, door continu te investeren en te innoveren.

Wij geven niet op, de biologie van het menselijk lichaam gaat ons verder helpen….

Joep Rijnierse
Medisch Directeur Amgen B.V.

1Deze therapie wordt gebruikt voor de behandeling van volwassen patiënten met een vorm van huidkanker, ‘melanoom’ genoemd, die is uitgezaaid in de huid of lymfeklieren, wanneer een operatie niet mogelijk is. De werkzame stof is talimogene laherparepvec. Dit is een verzwakte vorm van het herpes-simplex-virus type 1 (HSV-1), dat algemeen bekend staat als het koortslipvirus.