Blogs

Blog Wil: Wij geven niet op

WijGevenNietOp totdat elke patiënt de juiste medicatie op tijd geleverd krijgt


Wil Ligthart, Capital Projects Manager bij Amgen, schreef een blog over het belang van flexibele en innovatieve productieprocessen. Ons doel is alle patiënten altijd het juiste geneesmiddel op de juiste tijd te leveren.

Wil Ligthart, Capital Projects Manager,
Amgen Breda.

Patiënten en artsen rekenen op ons om geneesmiddelen op tijd af te leveren. Sterker nog, dit kan van levensbelang zijn. Alleen dankzij een uitgekiende distributiestrategie kunnen we een hoge leverbetrouwbaarheid garanderen. Bij Amgen in Breda verpakken, labelen en distribueren we sinds 1997 een breed scala aan Amgen-producten. Die gaan naar landen in Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Ik ben sinds 2012 werkzaam als Capital Projects Manager en verantwoordelijk voor het implementeren van nieuwe machines en installaties, van investeringsvoorstel tot het in gebruik nemen in commerciële productie.

Als het om gezondheid gaat, bestaat er geen ‘one size fits all’-oplossing en zijn er voor steeds meer patiënten therapieën op maat beschikbaar. Ook voor het productieproces van geneesmiddelen geldt een aanpak op maat. We hebben te maken met veel productvarianten en leveringseisen die verschillen van land tot land. Zo varieert bijvoorbeeld het aantal vials (glazen flesjes) per verpakking en zijn er bijsluiters in verschillende talen en afmetingen. Om zo specifiek mogelijk te kunnen produceren, labelen en verpakken is flexibiliteit van de productieomgeving dus een belangrijke vereiste.

Gerobotiseerde productielijn

De tijd die nodig is om een machine om te bouwen voor dergelijke productvariaties is bij voorkeur zo kort mogelijk om ervoor de te zorgen dat de machine niet stil komt te staan. Met dat in ons achterhoofd kijken we goed naar ons productieproces en de aanpassingen van onze machines. In 2017 bereikte één van onze productielijnen het einde van zijn levensduur. De machine moest worden vervangen omdat er bijvoorbeeld storingen kunnen optreden of dat er geen vervangende onderdelen besteld kunnen worden. Om een betrouwbare levering van medicijnen te garanderen moeten we kunnen vertrouwen op onze machines en productielijnen.

Er is ter vervanging gekozen voor een volledig gerobotiseerde nieuwe productielijn. Die stelt ons in staat om nog sneller en efficiënter tegemoet te komen aan de product- en verpakkingseisen die de markt aan ons stelt. Een belangrijke investering die bijdraagt aan onze Amgen missie: het helpen van patiënten.

Om die patiënten zo optimaal mogelijk te helpen staat het ontwikkelen van effectieve en betrouwbare geneesmiddelen voorop en zijn we ook flexibel en innovatief als het gaat om onze productieprocessen. Alleen op die manier kunnen we de steeds veranderende productieuitdagingen aan. Van bijsluiters in verschillende talen tot verschillende productvarianten. Zo kunnen we patiënten blijven garanderen dat zij altijd het juiste geneesmiddel op de juiste tijd geleverd krijgen. Ik ben er trots op daar bij Amgen een bijdrage aan te mogen leveren.