Wilt u deze Externe Website bezoeken en Amgen.nl verlaten?

U verlaat nu de website van Amgen Nederland. Amgen Nederland draagt geen verantwoordelijkheid voor, en oefent geen controle uit, over de organisaties, meningen or juistheid van de informatie van deze server of website.

Wij geven niet op voordat we cholesterol hebben verlaagd

Chris van den Heuvel

Je hart is je motor en daar moet je feilloos op kunnen vertrouwen. Helaas kan niet iedereen dat, en zijn hart- en vaatziekten op dit moment de nummer twee doodsoorzaak in Nederland en sterven er dagelijks ruim 100 mensen aan een hart- of vaatziekte . Daarnaast kan ook de impact op de kwaliteit van leven na een infarct of een beroerte groot zijn. Naast de eventuele blijvende lichamelijke schade, ben je ook opeens hartpatiënt en leef je met angst en onzekerheid.

Iedereen kan een hart- of vaatziekte krijgen. Er zijn bepaalde risicofactoren die de kans verhogen. Sommige risicofactoren kan je zelf beïnvloeden, andere niet. Een van de beïnvloedbare risicofactoren is een te hoog LDL (het slechte cholesterol). Een teveel aan LDL in het bloed kan schadelijk zijn voor de bloedvaten en daardoor hart- en vaatziekten veroorzaken.

Gelukkig kan je je LDL goed houden door een gezonde leefstijl, door gezond te eten met minder verzadigd vet, door overwicht te voorkomen, voldoende te bewegen, te stoppen met roken en soms ook door het slikken van cholesterolverlagende medicijnen.

Helaas zijn deze tips niet voldoende voor 1 op de 250 mensen in Nederland. Zij hebben FH (Familiaire Hypercholesterolemie), waardoor zij moeten vertrouwen op andersoortige, innovatieve medicijnen om het verhoogd cholesterol in bedwang te houden.

Voor deze patiënten maak ik mij sterk. Ik wil dat ze ook zonder angst voor infarcten en beroertes kunnen blijven leven. Dus indien FH in je familie voorkomt, laat dan je LDL controleren. Zo kun je jezelf en je kinderen op tijd beschermen tegen hart-en vaatziekten.

Chris van den Heuvel - Business Unit Manager General Medicine


1 https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sterfte-naar-doodsoorzaak/cijfers-context/huidige-situatie#node-sterfte-naar-hoofdgroepen-van-doodsoorzaken – cijfers 2015
2 https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/feiten-en-cijfers-hart-en-vaatziekten